Uppgörelse efter Lockerbie 1988 nära

Libyen är på väg att ta på sig ansvaret för attentatet när ett flygplan sprängdes över den skotska staden Lockerbie och 270 människor miste livet julen 1988. En överenskommelse är på gång som skulle innebära att Libyen betalar stora skadestånd till offrens anhöriga i utbyte mot att sanktionerna mot landet hävs.
Lockerbieuppgörelsen är nära efter långdragna förhandlingar mellan Libyen, USA och Storbritannien, där ett genombrott ska ha skett i London på tisdagskvällen, mer än 13 år efter attentatet när planet på väg till USA sprängdes i luften över den lilla sömniga staden Lockerbie i Skottland. Efter en mycket omtvistad polisutredning, där spåren pekade åt olika håll, blev det till slut två libyer som anklagades för att ha placerat väskan med sprängladdningen på planet. En av de åtalade frikändes, medan den andre – en agent i det libyska underrättelseväsendet, dömdes av en skotsk domstol till livstids fängelse som han avtjänar i Skottland. FN-sanktioner infördes mot Libyen för att få landets ledare Muammar Khadaffi att lämna ut de misstänkta till domstol. I takt med att FN och USA nu väntas avveckla sina sanktioner mot landet kommer Libyen enligt uppgift att betala upp till motsvarande 80 miljoner kronor per offer till de omkomnas familjer. Libyen måste också ta på sig ansvaret för Lockerbieattentatet i form av en väl avvägd bekännelse som Khaddafi hoppas bryta Libyens isolering.
Titti Nylander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".