Britter följer noga svensk EMU-debatt

Den svenska folkomröstningen om EMU och processen fram till den följs med stort intresse av den brittiska regeringen. Före sommaren skall brittiska regeringen besluta om och när den skall rekommendera att Storbritannien inför euron och utlysa en folkomröstning om det.
Brittiske europaministern Denis MacShane är imponerad av vad han kallar den svenska regeringens sätt att föra en noggrann diskussion om euron. Brittiska toppolitiker talar ogärna om vilken roll det skulle spela för opinionen och besluten här hur Sveriges röstar om euron, men Denis MacShane hoppas på ett svenskt ja. Ett nej skulle skada förtroendet för det europeiska bygget och glädja de mest antieuropeiska krafterna i Storbritannien. Den brittiska regeringen har sagt ett politiskt principja till Euron men satt upp en serie ekonomiska kriterier som först måste uppfyllas. Senast i juni skall den ge besked om den anser de villkoren uppfyllda. Euroförberedelser pågår Men fast en brittisk folkomröstning ligger längre bort i tiden än den svenska pågår här, precis som i Sverige, redan planering för omställningen efter ett eventuellt folkomröstningsja. De förberedelserna var ett av diskussionsämnena när biträdande finansminister Gunnar Lund var här och igår träffade bland andra europaministern. Gunnar Lund säger att för en gångs skull skull spelar något Sverige gör roll i den brittiska politiken: – Det här tror jag är ett undantag för vår folkomröstning kommer ju vid en väldigt viktig tidpunkt i deras interna överväganden så det är avgjort så att här kommer vårt resultat att ha en påverkan, säger Gunnar Lund.
Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".