Större företag minskar sin forskning i Sverige

Större företag med verksamhet i Sverige minskar sin satsning på forskning och utveckling här. Förra året drog de företag som tidigare satsat mest på forskning och utveckling ner på sina investeringar, något som kan få allvarliga följder.
Det är nu tionde året i rad som Ny Teknik listar de företag som i förhållande till sin försäljning spenderat mest pengar på forskning och utveckling. Flyg-, rymd- och försvarsindustrikoncernen Saab toppar före programvaruföretaget Telelogic och telekomföretaget Ericcson. Men intressantare är kanske att för första gången så minskar forskningsbudgetarna, och det ganska rejält. De tjugo första företagen på listan satsade förra året tio miljarder kronor mindre på forskning och utveckling, en minskning med tio procent. Konjunkturen påverkar Göran Marklund avdelningschef på statliga Vinnova som arbetar med hur forskning, näringsliv och myndigheter samverkar förklarar den här minskningen med konjunktursvackan och framför allt sammanbrottet inom telekombranschen. För det är Ericsson som står för den i särklass största nedskärningen. Att det forskas mindre inom företagen det kan få allvarliga konsekvenser tror Göran Marklund: – Faran är att vi får svårare att få fram de här verkligt långsiktigt viktiga produkterna som kan sörja för svensk tillväxt. Vad kan det få för konsekvenser? – Sämre tillväxt, färre jobb, mindre skatteintäkter, sämre möjligheter att ha ett bra välfärdssystem. Göran Marklund tror också att det krävs större statliga insatser inom forsning och utveckling eftersom han befarar en ökad kortsiktighet bland företagen. De vågar helt enkelt inte satsa på långsiktiga forskningsprojekt som kanske inte ger någon vinst på många år: – Den långsiktigheten borde staten ha och satsa på, säger Göran Marklund, avdelningschef på det statliga verket Vinnova.
Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".