Allt fler skuldtyngda teleoperatörer

Baksmällan efter dyra företagsköp och en överoptimistisk budgivning på licensrättigheter, för den tredje generationens mobiltelefonsystem, har blivit tydlig den senaste tiden. Sammantaget har telekom-operatörerna redovisat förluster som närmar sig de bortåt 1 000 miljarder kronor som operatörerna för några år sedan betalade för sina licenser.
Förlustsiffran för år 2002 för Deutsche Telekom motsvarar omkring 225 miljarder kronor. I förra veckan redovisade France Telecom en förlust på bortemot 200 miljarder kronor. Till det kan läggas att France Telecom redan ett år tidigare gick med 75 miljarder kronor i förlust. Förlusten för den spanska operatören Telefonica blev drygt 50 miljarder kronor och hamnade därmed i samma klass som TeliaSonera som också redovisat en förlust på runt 50 miljarder kronor. Enbart de här förlusterna uppgår sammanlagt till ungefär 600 miljarder kronor. Till detta kommer ytterligare redovisade förluster för en lång rad andra europeiska teleoperatörer. Fortfarande sitter många operatörer med stora skulder. Inte minst France Telecom och Deutsche Telekom som var och en har skulder på över 500 miljarder kronor. Men trots stora förluster och stora skulder finns det ingen större oro hos kreditvärderingsföretagen för den framtid som väntar teleoperatörerna. Det viktiga är att operatörernas verksamhet går med vinst menar Peter Tuving på Standard and Poors.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".