LO vill lagstifta för mångfald

LO vill ha en lag mot mediekoncentration i Sverige. Dessutom borde det statliga press-stödet räknas upp, enligt LO, som anser att det är viktigt för att säkra mångfalden.
Enligt den fackliga centralorganisationen LO behövs lagstiftning mot mediekoncentration. LO:s medieutredning, som läggs fram idag och som presenteras på DN Debatt, beställdes av kongressen år 2000, med uppgift att få fram en facklig mediepolitik. Och det är en viktig fråga menar Göran Larsson som arbetat som LO:s medieutredare: – Om det inte finns en lagstiftning mot ägarkoncentration riskerar stora grupper i samhället att inte få sina röster hörda i det mediala samtalet. På vilket sätt? – I ett kommersiellt drivet medielandskap är det viktigaste att man kan leverera rätt publik till annonsörerna. Man tar inte fasta på fri åsiktsbildning, som är viktigt i en demokrati, och att alla röster ska komma till tals, säger Göran Larsson. Till exempel anses att privata radiostationer borde få tillstånd att - digitalt - sända över hela landet. Idag äger LO själv den egna LO-tidningen och 50 procent av Aftonbladet. Och det finns inga direkta planer på mer eget ägande.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".