Korruptionsskandal skakar Chile

Igår, tisdag, firade socialisten Ricardo Lagos 1 000 dagar som Chiles president. Men det var ett nedslaget firande. Och den högtidssammankomst som planerats ställdes helt enkelt in. Orsaken är en rad korruptionsskandaler i presidentens närhet.
Det senaste slaget mot president Ricardo Lagos kom häromdagen. Då avslöjades att en högt uppsatt tjänsteman i det statliga företagskonglomeratet Corfo stulit värdepapper från företaget för 100 miljoner dollar. Inte för egen vinning Men det var ingen vanlig stöld för egen vinning. Värdepappren från Corfo överlämnades till ett börsbolag i syfte att täcka upp en allvarlig kassabrist. Börsbolaget i sin tur, är kopplat till ett konsultbolag som sålt mer eller mindre reella tjänster till ministeriet för offentliga arbeten. Delar av de arvoden som betalats till konsultföretaget har sedan använts för att betala extra löner till ministeriets anställda. Stal hela datorn Dessutom anklagades en anställd i börsbolaget nyligen för att ha stulit inte bara information från riksbankschefens dator. Utan dessutom själva datorn i syfte att sopa igen spåren efter sig. Men det är den politiska kopplingen som gör de här skandalerna så explosiva och så besvärande för Ricardo Lagos. Nära band till regeringen De företag som är inblandade leds av folk med nära band till regeringen. Här finns en tidigare minister och framstående medlemmar i regeringspartierna. Flera av dem har tillhört Ricardo Lagos innersta cirkel. För inte så länge sedan suspenderades dessutom fem av regeringskoalitionens kongressledarmöter och en tidigare minister och en viceminister häktades anklagade för korruption. Och nu senast tvingades presidentens egen svärson avgå från sin post som vicedirektör i Corfo. Politiska motiv I inget av de här fallen tycks motivet ha varit direkt personlig vinning. Istället har det rört sig om politiska motiv, som att med ljusskygga metoder hålla partier under armarna. Eller, som i fallet med ministeriet för offentliga arbeten, möjliggöra genomförandet av kanske allt för ambitiösa planer. Oppositionen ligger lågt Märkligt nog har högeroppositionen legat förvånansvärt lågt med kritik. Man får nästan en känsla av att de inte vill kasta sten därför att de själva sitter i glashus. Kanske är det så att Chile, som brukar berömmas av att vara det minst korrupta landet i Latinamerika, i själva verket sedan länge haft korruptionen inbyggd i sitt politiska system. För Ricardo Lagos har det hur som helst gjort att hans 1 000 dagar vid makten inte känns riktigt värda att firas som han tänkt sig. Det är ju han som får bära hundhuvudet.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".