Irak: vi samarbetar fullt ut

Irak fortsätter att envist hävda att landet gör och har gjort allt för att efterkomma FN:s krav. USA och Storbritannien har i själva verket dolda motiv för hotet mot Irak, och i Bagdad har det strategiska beslutet redan fattas om att skrota alla massförstörelsevapen, hävdar irakierna.
I Bagdad är det förhållandevis tyst på officiella kommentarer kring det högt uppskruvade, diplomatiska spelet kring landets framtid. När världen debatterar bästa sättet att komma åt ledarna i Bagdad, återupprepar Saddam Hussein att han och Irak kommer att vinna varje angrepp och att Irak i själva verket redan har gjort det som FN kräver, på punkt efter punkt. USA ser inte resultat I New York sa Iraks FN-ambassadör Mohammed Aldouri på tisdagen att det inte verkar spela någon roll vad Irak än gör. USA och Storbritannien bryr sig inte om resultat. – Från inledningen har Irak märkt att det från att vi började ta itu med den här situationen, har USA och Storbritannien avfärdat alla resultat vi kommit fram till, sa den irakiske FN-ambassadören i natt under FN:s säkerhetsråds fortsatta behandling av Irakfrågan. Därför är deras mål inte alls är avväpning, en avväpning som i själva verket redan har uppnåtts, sa han. Irak anser sig samarbeta Det här är den enda inställning som kommer ut från Bagdad dessa dagar. Irak samarbetar fullt ut med FN och med vapeninspektörerna och gör allt det som rimligen kan krävas av landet. Man kan dock ana en smula skadeglädje i irakiska tidningskommentarer över den uppenbarliga splittring, som den senaste tiden blivit synlig inom FNs säkerhetsråd. Även om få irakier fortfarande vågar hoppas på att kriget går att undvika, ses det diplomatiska spelet som en framgång för Saddam Hussein, som många gånger tidigare har använt taktiken att vinna tid, för att på det sättet försöka rida ut stormen.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".