Facken starkt kritiska till Schröders reformer

Den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder hålla sitt stora tal på fredag om vilka reformer som ska få fart på den tyska ekonomin. Men efter att delar av innehållet i reformprogrammet läckt ut står det klart att det kommer att bli en hård strid för regeringen.
Det är inte bara i FN som nedräkning pågår, här i Tyskland ser många fredagen den 14:e som Gerhard Schröders sista chans att visa att han och hans regering menar allvar när det gäller reformvilja, för att kunna vända den negativa trend som tysk ekonomi visat i flera år nu. Läckor Men efter att delar av innehållet i reformprogrammet läckt ut så står det också klart att det kommer att bli en hård strid för regeringen. Redan innan något bekräftats officiellt angrips regeringen hårt från höger och vänster. Från fack och vänsterfalang inom regeringen är man starkt kritisk till att anställningsskyddet kan komma att luckras upp, facket anser också att den hopslagning av arbetslöshetsersättning och socialhjälp som signalerats där också nedskärningar i absoluta tal planeras. Detta är otänkbart för de ledande fackföreningarna. Pensioner het fråga Vad det gäller en eventuell höjning av bidragen till pensionssystemet är regeringen hårt trängd av inflytelserika pensionärsföreningar som anser att detta är nödvändigt. Men i Tyskland där arbetsgivare och anställda delar på inbetalningarna har arbetsgivarsidan sagt klart nej till ökade utgifter, och efterlyser istället skattelättnader. Något som socialdemokraternas koalitionspartner, de gröna, också är positiva till. Men som regeringens vänsterflygel säger nej till. I förslaget finns också 15 miljarder euro i stimulanspaket till den hårt drabbade byggindustrin i Tyskland.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".