Hot om minskat samarbete USA-Ryssland

De rysk-amerikanska förbindelserna håller på att kylas ned betydligt efter Rysslands hot om veto i Irakfrågan. Nu kommer nya hot från amerikansk sida.
Sedan Ryssland nu i veckan deklarerat att man aktivt tänker motarbeta USA i fråga om ett krig i Irak, har samtalstonen mellan Moskva och Washington forsämrats betydligt. I dag hotar och varnar den amerikanske ambassadören i Moskva, Alexander Vershbow, Ryssland för att lägga in sitt veto i FN:s säkerhetsråd. – Det är en stor skillnad mellan att lägga ned sin röst och att inlämna sitt veto. Rysslands agerande kommer att bevakas och tolkas noga av USA, säger Vershbow till den ryska tidningen Izvestija i dag. Ryssland och USA har många samarbetsområden. Hot om minskat samarbete Vi skulle kunna fortsätta energisamarbetet och utöka de amerikanska investeringarna inom den ryska så viktiga energisektorn och vi skulle kunna fortsätta och utöka samarbetet inom säkerhetspolitiken, fastslår Alexander Versbow. Dessutom börjar samarbetet mellan Ryssland och NATO att bära frukt. Sedan kommer varningen och hotet. – Det skulle vara mycket sorgligt om de framgångsrika samarbetsprojekt försenas eller rent av upphör på grund av olika åsikter i Irakfrågan, säger Verhbow. Återigen en tydlig varning till Ryssland om vad som kan hända om man inte tycker som USA.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".