Nationella insatsstrykan.
Göteborg

Piketpolisen vill ha prickskyttegevär

Det är ett arbetsmiljöproblem att piketpolisen i Göteborg inte har rätt att använda prickskyttar i särskilt farliga situationer. Nu kräver Arbetsmiljöverket att Rikspolisstyrelsen ska se över säkerheten för poliser i Göteborg, samtidigt som även piketpolisen i Skåne vill få rätt att använda prickskyttar.

– Ordet prickskyttevapen är ju ett laddat ord. Folk på gatan kanske tror att piketpoliserna nu kommer att gå omkring med detta ute, men det är ju efter särskild prövning som man får använda det vapnet och i specifika situationer, säger Anders Carlsson, huvudskyddsombud på polisen i Västra Götaland.

Piketpoliserna i våra storstäder är specialutbildade för att kunna rycka ut i särskilt hotfulla eller våldsamma situationer.

Ett exempel är när en beväpnad psykiskt sjuk person hotar att ta livet av sig själv eller andra.

Anders Carlsson säger att i ett sådant läge skulle bevakning av en prickskytt på avstånd kunna innebära kraftigt ökad säkerhet för de piketpoliser som ska rycka fram.

– Det innebär att de skulle kunna göra ett bättre och säkrare jobb än vad de kan i dag. I dag blir det så att vi får frysa läget helt enkelt, säger Anders Carlsson.

Ni vågar inte gå in?

– Nej, och det ska vi inte göra om vi inte har säkerheten med oss.

Idag är det bara den Nationella insatsstyrkan i Stockholm som har rätt att använda tungt beväpnade prickskyttar med kikarsikte.

Ett försök med sådana här så kallade taktiska förstärkningsvapen genomfördes även på polisen i Skåne och Västra Götaland för ett par år sedan.

Huvudskyddsombuden på båda ställena beskriver försöket som lyckat. Ändå beslutade Rikspolisstyrelsen att piketpoliserna inte får använda prickskyttar.

– Det är ju mer vapen i omlopp i dag än vad det var bara för ett par år sedan. Det är framför allt att bli beskjutna själva som vi fruktar mest. Det har också hänt i ett antal situationer för piketpolisen i Västra Götaland under de senaste åren. Vi har blivit beskjutna, säger Anders Carlsson.

Nu har Arbetsmiljöverket tagit upp den här frågan som ett arbetsmiljöproblem för piketpolisen i Göteborg.

Rikspolisstyrelsen får fram till den 30 maj på sig att redovisa hur piketpoliserna ska kunna arbeta på ett säkert sätt utan skydd av prickskyttar i särskilt farliga situationer.

Men Stig Jönsson, sektionschef på Rikspolisstyrelsen, säger att det är ytterst tveksamt att låta piketpolisen använda prickskyttar.

Dels handlar det om så få fall att Nationella insatsstyrkan klarar av det, säger han, dels är det en utbildningsfråga.

– För att du ska kunna upprätthålla en stor skicklighet och bra förmåga i den här disciplinen krävs mycket och långvarig utbildning. Då får vi lägga på ytterligare utbildningstid på piketstyrkorna och det är vi inte beredda att göra, säger Stig Jönsson.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".