TT:s chef blir vd för Svenskt Näringsliv

Det blir en kvinna som ska leda arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Ebba Lindsö idag vd för TT, Tidningarnas Telegrambyrå, tillträder den 1 oktober i år. Hon har tidigare suttit i kd:s styrelse och varit chefredaktör för tidningen Affärsvärlden.
– Jag tror på Sverige och jag vill gärna verka för ett Sverige som är framgångsrikt, starkt och roligt att leva i på samma sätt som det är roligt att arbeta i ett företag som är framgångsrikt. Det är det som är Svenskt Näringslivs mål, säger Ebba Lindsö. Är inte Sverige ett roligt land att leva i idag? – Sverige är ett fantastiskt land och jag tror verkligen på Sverige men jag tror att det är viktigt att vi vänder på en hel del trender, säger hon. Kristdemokratisk bakgrund Ebba Lindsö är civilekonom som förutom vd för TT bland mycket annat varit chefredaktör för Affärsvärlden, skeppsmäklare och suttit i Kristdemokraternas styrelse. Från i höst ska hon alltså leda Svenskt Näringsliv med 57 000 medlemsföretag vars ledning klart domineras av män. Bara Lindsö erbjöds jobbet Men ordförande Sören Gyll vill vända på frågan om kvinnorepresentation och säger att Ebba Lindsö valdes för att hon är den person hon är: – Vi tycker inte att att vara kvinna ska vara en belastning utan hon har fått jobbet i konkurrens med andra. Vi har inte erbjudit jobbet till någon annan och vi var väldigt glada när hon sa ja, säger Sören Gyll.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".