Tam finsk valkampanj

På söndag är det riksdagsval i Finland. Men bortsett från att det har bränt till lite kring Finlands inställning till ett USA-lett Irakkrig har valrörelsen varit mycket lågmäld. Det ses som ett hot mot det redan låga valdeltagandet.
När den finlandssvenska televisionen har valdebatt är det typiskt nog väljarna som råkar i luven på varandra medan de inbjudna politikerna är mer tillbakadragna. Öppna dörrar På något sätt tvingas de att vara försiktiga eftersom det i de breda koalitionsregeringarnas Finland inte går att bränna några broar före valet, för då kanske man missar chansen att vara med när en ny regering skall bildas efter valet. Alla vill hålla dörrarna öppna åt olika håll. Och då är det bäst inte lova för mycket, eller gå till angrepp mot någon som kanske kan bli regeringspartner. Men det här är samtidigt ett hot mot valdeltagandet som redan är mycket lågt i Finland. Lågt valdeltagande Bara 68,3 procent av finländarna gick till valurnorna i förra riksdagsvalet 1999. Och den tama valkampanjen kan vara en av de saker som gör att folk struntar i att gå till valurnorna, säger statsvetaren Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi. - Min tippning är att det fortsätter nedåt, och mycket nära är då den här 65 procentsgränsen, som placerar oss i en helt annan klass jämfört med våra nordiska grannländer, där valdeltagandet fortsättningsvis är mycket högre, kring 80 procent, säger statsvetaren Kimmo Grönlund. Några kandidater försöker sig på egna trick för att få folk att rösta. En delar ut kondomer, en annan lovar bjuda alla som går och röstar på en öl. Heta ämnen borta Men alla lovar att bekämpa arbetslösheten och värna om välfärden. Medan känsliga frågor som till exempel Nato-medlemskap och prostitution och kvinnohandel, som diskuterades före valrörelsen, nu är nästan helt borta. Nu tycker alla precis samma sak, konstaterar en väljare. - Alla är ju så lika hos oss. När man tänker på hur det var när jag var ung så fanns det en höger och en vänster, kommunister och borgare, nu finns inte det, säger Ann-Maj Ginman, väljare.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".