Svalt intresse för digital-tv

Alla som vill titta på tv om 4 år måste skaffa digital teknik, eftersom regeringen vill stänga dagens analoga tv-nät 2007. Förslaget väcker omedelbara protester från den borgerliga oppositionen, och ute i handeln är kundernas intresse för digital-tv-boxar fortsatt svalt.
I hörnet längst bort från entrén i den gigantiska butikshallen fylld av hemelektronik ligger broschyrerna med information om digital-tv. Just nu finns inga apparter inne. Men det gör inte så mycket, kunderna är mest nyfikna, få står med pengar i handen och vill köpa. – Många frågar. Det finns ett intresse för vad som kommer att hända, säger säljaren Henrik Andersson. Släcks 2007 100 000 hushåll har idag en digitalbox som garanterar att de kan fortsätta se SVT 1 och 2, om det blir som kulturministern vill. Det analoga nätet stängs 2007. Ytterligare nästan en miljon har kabel eller satellit, och kan, om bolagen bestämmer sig för att leverera de nya digitala sändningarna, kanske också slippa nyinvesteringar. Alla andra måste köpa en box per TV-apparat. Idag kostar de 2 500 kronor, plus abonnemang, och Åse Mårtensson är en av många som ryggar för det. – Jag tycker att det gamla ska vara kvar faktiskt, säger Åse Martensson. Skeptisk Magnus Krans hör själv till det fåtal som redan idag har en box, men är ändå skeptisk till att släcka vanlig TV redan 2007. – Man kan ju inte bara släcka ner utan att ha någon plan för det i alla fall, säger Magnus Krans.
Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".