Britter kräver tv-löften av Saddam

Storbritannien har satt upp sex villkor som Saddam Hussein måste uppfylla för att undvika krig. Britterna försöker få stöd i FN:s säkerhetsråd för en ny resolution där villkorslistan ingår. Ett av kraven är att Saddam Hussein skall framträda i tv och lova lämna ifrån sig kemiska och biologiska vapen.
Ett tv-tal där Saddam Hussein medger att han har massförstörelsevapen, men utfäster sig att lämna ifrån sig dem är första punkten på den brittiska villkorslistan, som nu diskuteras med andra medlemmar i FN:s säkerhetsråd. Vetenskapsmän till Cypern Bland kraven finns också att Saddam Hussein ska tillåta 30 irakiska vetenskapsmän att ta med sina familjer och flyga till Cypern för att träffa FN:s vapeninspektörer, och att han antingen redovisar de lager av mjältbrandsbakterier och andra kemiska och biologiska medel han har, eller visar dokumentation på att de förstörts. Kraven kan uppfyllas Premiärminister Tony Blair säger att listan är en mycket klar uppsättning villkor, som Saddam Hussein, om han vill, kan uppfylla mycket snabbt och därmed undvika militär konflikt. Storbritannien hoppas att en specifik kravlista skall tilltala tillräckligt många medlemmar i FN:s säkerhetsråd för att göra det möjligt att få fram den FN-resolution Tony Blair så desperat behöver av inrikespolitiska skäl. Rumsfeld förvärrade för Blair Blairs position förvärrades på tisdagskvällen, när USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld sade att USA kan gå i krig ensamt, utan sin allierade Storbritannien, om det inte går att få fram en ny FN-resolution. Det är oklart om Rumsfeld avsåg att hjälpa Blair genom att ge honom en utväg. Men han bidrog snarare till att visa på svagheten i Blairs position. Vad Rumsfeld sa var därmed att Blair har satt sin politiska framtid på spel för en konflikt där Storbritanniens trupper inte behövs.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".