”Domen är rimlig”

Domen på ett års fängelse för 22-åringen är rimlig och i linje med gällande praxis. Det säger Gösta Westerlund, jurist och lektor i straffrätt vid Göteborgs Universitet. Enligt Gösta Westerlund är det ett liknande fall som togs upp i Högsta Domstolen 1978 som ligger till grund för den aktuella domen.
– Det är i enlighet med HD:s praxis. De har dömt i ett liknande fall där en kvinnlig journalist hjälpte en person att ta livet av sig. Hon dömdes för dråp till ett års fängelse. Straffet är precis identiskt med tidigare HD-fall. Vad är det som vägs in i den här domen som gör att det bara blir ett år? – Det är alltså strafflindringsgrundande att göra det här av stark medmänsklighet och omtanke. Varför döms han inte för mord utan just dråp? – Mord går inte av den enkla anledningen att det finns förmildrande omständigheter. Det var ett så kallat barmhärtighetsmord, trots att det heter barmhärtighetsmord så döms man alltså för dråp.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".