V gör tummen ner för regeringens sjuklöneförslag

Vänsterpartiet tycker det är fel att arbetsgivare ska betala en del av sjuklönen. Arbetsgivarnas medfinansiering av sjukpenningen är regeringens huvudförslag när det gäller att få ner de höga kostnaderna för sjukskrivningarna men vänsterpartiet visar tummen ner.
– Vår position är att vi ser inte vitsen med det, vare sig när det gäller att angripa ohälsan eller som en intäkt eftersom det är ett ekonomiskt nollsummespel och vi ser priset för det, nämligen utestängningseffekter. Vänsterpartiet tror inte på förslaget om att arbetsgivare ska vara med och betala tjugofem procent av sjukpenningen för en som är sjuk mer än två veckor. Vänsterpartiet tror inte det leder till att färre blir sjukskrivna eller att de skenande kostnaderna för sjukskrivningarna minskar. Däremot tror de att fler arbetsgivare i högre grad kommer att välja bort svaga personer som löper större risk att bli sjukskrivna än andra. Förslaget om arbetsgivarnas medfinansiering av sjukpenningen finns med i förhandlingarna om vårbudgeten och regeringen hoppas få igenom det så att det kan träda i kraft redan den förste juli. Finansdepartementet räknar nämligen med att förslaget skulle ge mellan 5 och 10 miljarder. Pengar som är nödvändiga för att inte utgiftstaket ska spräckas och för att regeringen ska ha råd med andra reformer, som tillexempel höjda tak i föräldraförsäkringen. För att få igenom förslaget behöver regeringen få med sig vänsterpartiet men en uppgörelse ser idag avlägsen ut. Vänsterpartiet kan tänka sig att arbetsgivarna kan få betala en del av sjuklönen som straff om dom inte gör ordentliga rehabiliteringsutredningar för den sjuke anställde, men att arbetsgivaren redan efter två veckor ska betala 25 procent av sjuklönen kan de idag inte gå med på, säger Ingrid Burman. – Än har vi i vänsterpartiet inte sett några som helst fördelar med en passiv medfinansiering. Hur mycket ska till för att ni ska kunna se det? – Man måste förklara för oss hur det här skulle påverka ohälsan, den här passiva delen. Man måste också förklara för oss att det inte har utestängningseffekter. Man måste påvisa den ekonomiska vinsten. Man måste kunna visa att vi fortfarande upprätthåller ett generellt försäkringssystem. Tror du det är möjligt att övertyga er? – Än har vi inte sett att det finns fördelar med förslaget, säger Ingrid Burman.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".