Lag i hela EU om att använda bilbälte

Det ska införas lag i hela EU på att använda bilbälte. Det är innebörden av ett direktiv från Europarlamentet. Det är framförallt säkerhetskraven för barn som kommer att skärpas, men i Sverige blir förändringarna små.
I framtiden är det bälte på som gäller i hela EU. Europaparlamentet har enhälligt antagit ett direktiv som är väldigt likt de lagar vi redan har i Sverige. Direktivet innebär bland annat att medlemsländerna inom två år ska ha en lag som säger att om det finns bälte i en personbil eller buss, så ska man använda det. Den största förändringen gäller barns säkerhet, de måste i framtiden sitta i bilbarnstol eller på bälteskudde, säger den svenska socialdemokratiska parlamentsledamoten Ewa Hedkvist Petersen som ligger bakom direktivet. – När det gäller barn över tre år är det bara Sverige som har en lagstiftning som änger att man ska ha en särskild barnbilstol. I alla andra länder är det så att man kan sitta i ett vuxenbälte för det mesta bak, men faktiskt också i vissa länder fram. I vilka länder kommer förändringarna att bli störst? – I Belgien och i Irland får barn över tre år sitta i vuxenbälte fram och där blir det en väldig förändring. När det gäller att använda de bälten som finns i buss så är det så att i Storbritannien finns det ingen sådan skyldighet idag, men nu så kommer det här att innebära att man ska använda de bälten som finns. Passagerarna ska informeras om det på något sätt och där blir det också en förändring för Sverige. 45 000 människor omkommer i trafiken i EU varje år. Det finns ett mål att halvera den siffran till 2010. En lag om bältesanvändning betyder mycket för att man ska nå det målet säger Ewa Hedkvist Petersen. – Det betyder väldigt mycket. Vi brukar säga att det finns tre saker som främjar trafiksäkerheten bäst, det är bältesanvändning, att man inte använder alkohol i trafiken och att man håller fartgränserna. Bältesanvändningen är väldigt viktig. Vi har ju låga dödstal i Sverige i förhållande till andra länder i EU och det är för att vi har en hög bältesanvändning, både för vuxna och för barn.
Claes Henricsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".