Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Miljöpartiet diskuterar sitt EU-nej

Publicerat torsdag 13 mars 2003 kl 05.00
Frågan om Sverige ska lämna EU har blivit mer av en symbolfråga än en fråga av praktisk betydelse. Det anser språkröret Peter Eriksson som anser att miljöpartiet mer bör diskutera en strategi för att påverka EU istället för att prata om kravet på att lämna EU. Nu när Sverige står inför en omröstning om EMU.
– Den viktiga frågan är hur vi praktiskt ska arbeta, och vilken strategi vi ska ha för att få ett så stort inflytande som möjligt. Den diskussionen måste vi ta i större utsträckning efter det som händer just nu med utvidgningen och EMU-frågan, säger språkröret Peter Eriksson. Idag har miljöpartiet en formulering i sitt partiprogram där man säger att Sverige ska sträva efter att lämna EU. Men den formuleringen har enligt Peter Eriksson mer ett symbolvärde än en praktisk betydelse. Tidigare har partiet resonerat att om Sverige säger ja till EMU, så ska man stryka paragrafen, med logiken att då är Sverige ännu mer uppknutet av samarbetet med EU. Men nu säger alltså Peter Eriksson att det inte är resultatet i EMU-valet som avgör frågan. – Ska frågan om Sverige ska gå ur EU bli aktuell, så måste den bygga på att vi får en ny grundlag som folket inte accepterar, säger han. Peter Eriksson anser också att debatten idag, både i hans eget parti och i riksdagen om EU:s framtid saknas. Och att det är dags att diskutera det nya läget med utvidgningen. – Vi måste ha en mer aktuell och långsiktig strategi för hur vi ska påverka politiken. Hur vi ska få Sveriges riksdag att vakna till och försöka påverka EU. Idag är det som om Sveriges riksdag tror att vi fortfarande inte är med i EU. Det tycker jag är mest frapperande att i Sverige känns det som om man fortfarande diskuterar om vi ska gå med eller inte och det läget har vi inte. Nu handlar det om hur ska vi påverka och hur ska vi få den svenska demokratin att fungera. Det är ju helt uppenbart att det gör den inte idag, säger Peter Eriksson. Tidigare har frågan om att stryka formuleringen om att Sverige ska lämna EU varit uppe på miljöpartiets kongress. Men partistyrelsen har fått nej på sitt förslag att stryka formuleringen. – Det är en känslomässig fråga, mera än en praktisk politisk, och jag tror att det är en hel del av miljöpartisterna som tycker att den här frågan är viktig helt enkelt därför att de tycker fortfarande att vi tog ett riktigt beslut när vi sa att vi inte ville gå med i EU, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".