”Sverige måste stoppa vapenexport till USA”

Det tillspetsade hotet om ett amerikanskt angrepp på Irak utan stöd från FN gör att Svenska Freds- och skiljedomsföreningen kräver att Sverige stoppar sin vapenexport till USA. Som ett första steg bör nya vapenaffärer stoppas, anser Maria Ermanno i Svenska Freds.
– Än så länge tycker vi det är viktigt att man börjar med att stoppa de nya affärer som hela tiden sluts. sen i höstas har Sverige tecknat avtal med USA så mycket som en gång i månaden. De här nya affärerna är det viktigt att man till att börja med sätter stopp för och sen tycker vi att man kan avvakta utvecklingen för att gå vidare och se om man ska utöka stoppet. Det är framför en rad färska avtal som bland annat Saab, Bofors och Kockums ingått med amerikanska företag som Svenska Freds kritiserar. Men det enda som i princip kan tvinga Sverige att stoppa vapenleverenser eller bryta avtal är att FN:s säkerhetsråd fattar ett beslut om vapenembargo. Moralisk avvägning I andra fall handlar det inte om något tvång utan om en moralisk avvägning enligt de riktlinjer som Sverige har. Där är Sverige också beroende av att få importera utländsk krigsmateriel. Avvägningen blir ofta svår, säger Lars Hjalmar Wide, generaldirektör för Statens inspektion för strategiska produkter: Är det då lättare att stoppa nya vapenavtal med USA? – Jag kan inte idag säga hur vi kommer att göra. Det är en svår avvägning. Utrikespolitiken, folkrätten i ena vågskålen och våra säkerhetspolitiska, försvarspolitiska intressen i den andra. – Jag tror att skulle det dyka upp nya initiativ och det pågår ett fullt krig, nu är jag hypotetisk, så tycker jag att man inte omedelbart tar ställning till det. Man avvaktar, följer läget noga och tar det lugnt och gör en avvägning i lugn och ro och inte kastar oss in i nya samarbeten.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".