Nytt Irakförslag i FN:s säkerhetsråd

I FN:s säkerhetsråd la Storbritannien under natten till torsdagen fram ett nytt förslag i vad som ses som ett sista försök att få stöd av de länder som ännu inte har bestämt sig om fortsatta vapeninspektioner, eller en kort tidsfrist - till den 17 mars - för Irak att avrusta.
– Det är en testballong för att se om det här är ett sätt att lösa de nuvarande problemen, sa en pressad Jeremy Greentstock, brittisk FN-ambassadör, om det förslag som hans regering hoppas ska bryta dödläget i säkerhetsrådet. Det handlar inte om en ny Irakresolution utan ett slags tillägg. Lista med krav på Saddam Det är en lista med krav som blev känd tidigare igår, bland annat att Saddam Hussein i ett TV-framträdande ska försäkra att han ska skrota alla massförstörelsevapen och att Irak tillåter att minst 30 vetenskapsmän får flyga till Cypern för att intervjuas av vapeninspektörerna. Britterna vill nu att säkerhetsrådets medlemmar diskuterar idén med sina respektive regeringar. Ett nytt möte hålls under torsdag kväll svensk tid. Då räknar FN-diplomater Ekot har talat med ett avgörande i frågan. Nytt förslag om tidsfrist Om förslaget får ett positivt bemötande av en majoritet av länderna kan diskussioner om detaljer och tidsfrister fortsätta ett tag till. Det talas om att i så fall ge Irak ytterligare sju till tio dagar att leva upp till kraven på listan. Men om stödet visar sig vara begränsat sker förmodligen en omröstning redan under torsdag kväll eller fredag om det urspungsförslag som USA, Storbritannien och Spanien har lagt fram. Vita huset söker stöd Enligt vad amerikanska medier rapporterade under onsdagen tror Bushregeringen nu att den är nära att få stöd av nio länder, det vill säga den majoritet som behövs i säkerhetsrådet. Men Ekots FN-källor beskriver det som snarast en from förhoppning. Vita huset är naturligtvis dessutom medvetet om att Frankrike och Ryssland hotat att använda sina veton, och det hotet höll de fast vid även efter nattens diskussioner. Det talas därför också om att USA, Storbritannien och Spanien på grund av fortsatt motstånd överväger att dra tillbaka sitt resolutionsförsla. Om det sker är det helt öppet om och i så fall när ett krig mot Irak kan komma att inledas.
Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".