Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Småföretagen drabbas av osäker konjunkturuppgång

Den avvaktande konjunkturen har blivit problematisk för många mindre företag. Kunderna håller inne med beställningarna när en väntad konjunkturuppgången gång på gång skjuts på framtiden. Ett företag som tydligt känt av detta är stoltillverkaren RH-form i Nässjö.
Många mindre företag vågar inte satsa på framtiden, vilket går ut över både nyanställningar och invetseringar. Det säger Företagarnas Riksförbund som talar om en avvaktande stämning bland landets små och medelstora företag. Orsaken är bland annat en tvekan om när konjuktuen vänder tillsammans med oron för ett krig i Irak. Bo Jansson på länsarbetsnämnden i Jönköpings län, säger till Ekot att man även i det industritäta Småland nu ser oron, och att många företag till exempel inte förlänger visstidsanställningar. RH-form tillverkar avancerade kontorsstolar, och när företagen inte längre vågar satsa märks det tydligt, order skjuts upp gång på gång och när det blir av så kanske det bara handlar om en fjärdedel av det ursprungliga. RH-form som tidigare vuxit starkt fick ifjol säga upp fem av dom 130 anställda, och även om Göran Schultz sista månaden sett en liten ljusning, så oroas han över att många företag verkar brända av tidigare förhoppningar. Enligt Företagarnas Riksorganisation sitter många i samma situation som just RH-form: företagen avvaktar och väntar på den svängning som bara flyttas fram hela tiden, det märks både på invetseringar och nyanställningar. Förra veckans nedskrivna prognoser från regeringen förbättrar knappast läget, många talar också om krigshotet. Bo Jansson arbetar på länsarbetsnämnden i företagartäta Jönköpings län med landets bästa arbetsmarknadssiffor, men också här märker man av den avvaktande stämningen i kontakterna med företagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".