Skyttegravar grävs runt Bagdad

I Irak verkar nu regimen förbereda sig på ett slags stadsgerillaförsvar. Det verkar också finnas frivilliga från andra arabländer med i de Saddamtrogna styrkorna, rapporterar Ekots korrespondent.
Den nästan avslappnade atmosfären i Bagdad, som för ett par veckor sen tydde på att ledningen där fortfarande var övertygad om att ett krig kunde undvikas, har nu förbytts i närmast desperata krigsförberedelser. Färre inspektörer skapar oro Enligt den egyptiska tidningen Al Ahrams Bagdadkorrespondent, Tarek Hassan, har ryktena om att FN:s vapeninspektörer är på väg att lämna Bagdad förorsakat stor oro, både i ledningen och bland allmänheten. Bara normala variationer Även om talesmannen för UNMOVIC, vapeninspektörerna i Bagdad, kategoriskt har förnekat att nerdragningen av antalet inspektörer den senaste tiden inte är något annat än normala variationer, så ses det som ett tecken på att krigsutbrottet närmar sig. Skyttegravar grävs runt staden Det är nu förbjudet för irakier, som inte bor i Bagdad, att befinna sig i huvudstaden, där luftvärnsbatterier har satts upp på dom flesta regeringsbyggnader och skyttegravar har börjat grävas runt om i Bagdad. Utmed floden Tigris har stridsvagnar posterats, i väntan på att kommande USA-styrkor ska använda floden som en anfallsväg. Hårdför styrka försvarar Bagdad En specialstyrka under befäl av Saddam Husseins yngre son, Qusay, ska ha avdelats för att ansvara för huvudstadens försvar tillsammans med den hårdföra och ytterst lojala så kallade Saddam Fidayeen-styrkan. Det är en 5 000 man stark grupp, med rykte om osedvanlig brutalitet. Media visar försvarare Irakisk television har också visat bilder på en man i en blandning av militära och civila kläder, med ett primitivt granatgevär på axeln, som med en arabiska med klar egyptisk dialekt, säger rakt in i kameran att han ska försvara Irak och dess ledare. Bilden vill förmedla att Irak inte står ensamt utan att frivilliga nu flockas för att delta i försvaret av Irak inför de hotande fientligheterna.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".