Utrikesutskottet kräver besked om Kubasvensken

På torsdagen besöker den amerikanske diplomaten Pierre-Richard Prosper Stockholm. Han är här för att redogöra för den amerikanska inställningen till de drygt 600 fångar som sitter inspärrade på den amerikanska militärbasen Guantanamo på Kuba, bland dem den 23-årige svensken Mehdi Muhammed Ghezali.
På torsdagsmorgonen träffade den amerikanske diplomaten ledamöter från riksdagens utrikesutskott där socialdemokraten Urban Ahlin är ordförande: – Jag har redovisat de synpunkterna att vi har ett politiskt problem. Vi tycker att han ska ha en rättegång, man ska kunna tala om vad är det han är åtalad för. Vi måste kunna dra honom inför en domstol om det är något han är misstänkt för och är det inte det så ska han släppas, säger socialdemokraten Urban Ahlin. Men Pierre-Richard Prosper gav de svenska riksdagsledamöterna samma svar som amerikanerna tidigare givit. Fortfarande säkerhetsrisker Fångarna på Guantanamo betraktas fortfarande som säkerhetsrisker och det är viktigt att kunna förhöra dem för att på så sätt få information om terrornätverket al-Qaida. 23-årige Mehdi Muhammed Ghezali uppges vara ovillig att samarbeta med de amerikanska myndigheterna, vilket gör att han fortfarande anses vara en säkerhetsrisk. Någon gång men oklart när, ska fångarna ställas inför rätta antingen i USA eller i hemlandet, sa Prosper. Inga anklagelser Den svenska regeringen har bergärt att Ghezali ska släppas eftersom han fortfarande inte fått några preciserade anklagelser riktade mot sig. Under förmiddagen träffar företrädare för regeringen den amerikanske diplomaten. Samtidigt med detta möte på utrikesdepartementet demonstrerar bland annat Mehdi Muhammed Ghezalis far, Mehdi Ghezali mot att hans son nu i mer än ett år suttit fängslad utan att ha fått någon möjlighet till rättslig prövning. – Jag hoppas att de gör något för att han ska frias och att min son kommer tillbaka till sitt land, säger han.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".