Persson får mothugg om EMU-kostnad

Statsminister Göran Persson får nu mothugg för sin åsikt att det kommer att behövas ett mycket större överskott i statsfinanserna om Sverige inte går med i EMU. Det är professor Lars Calmfors, en av Sveriges ledande nationalekonomer som inte håller med Persson.
Det var i fredags som statsminister Göran Persson förklarade att ett nej till EMU, i folkomröstningen i september, kommer att bli kostsamt för skattebetalarna. För då måste Sverige ha ett ännu större överskott i statsfinanserna, förklarade statsministern. – Går vi inte med i EMU så tror jag att vi får höja överskottsmålet ytterligare. Därför att då får vi in en osäkerhet i ekonomin, som vi annars slipper, sa Göran Persson. Men Göran Persson har fel, hävdar nu nationalekonomen Lars Calmfors. – Jag tycker inte att det finns någon grund för att säga att vi behöver större överskott utanför EMU än i EMU. Jag har svårt att förstå det argumentet. Så vitt jag kan förstå så ställs det då ännu större krav på överskott i EMU. Därför att då måste vi ha tillräcklig säkerhetsmarginal, så att om vi råkar in i en svår lågkonjunktur, då ska vi kunna sänka skatter och höja offentliga utgifter för att hålla sysselsättningen uppe. Det kravet, menar jag, blir helt klart starkare i EMU än utanför. Vid ett medlemskap i EMU förlorar Sverige makten över penningpolitiken. Räntan bestäms då av den Europeiska centralbanken i Frankfurt. Sverige förlorar det så kallade räntevapnet och kan inte längre sänka räntan för att stimulera ekonomin vid en lågkonjunktur. Då krävs ännu starkare statsfinanser som en reserv vid dåliga tider, menar Lars Calmfors. Motståndarna till EMU har kalla den här extra reserven för en EMU-skatt. Och det här är naturligtvis politiskt känsligt för regeringen säger Lars Calmfors. – Jag kan möjligen tänka mig att det är frestande att argumentera för att det inte finns någon kostnad för att gå med i EMU. Man kan se det som problematiskt att man måste öka kraven på överskott. Man kan tycka att det är politiskt taktiskt besvärligt. Säger du att det här är politisk taktik? – Jag kan bara säga att som ekonom kan jag inte förstå den typen av resonemang. Jag kan också inse att det kan vara politiskt taktiskt besvärligt om man vill argumentera för ett EMU-medlemskap att samtidigt gå ut och säga att man måste ha ett högre budgetöverskottsmål. Lars Calmfors tillbakavisar också Göran Perssons argument att ett utanförskap skulle drabba Sverige ekonomiskt. Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för det, säger han: – Vi vet helt enkelt inte någonting om det.
Susanne Palme
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".