Sex-sms får finländsk minister att avgå

Uppdaterad 12:06
Finlands utrikesminister Ilkka Kanervas omkring 200 sms-meddelanden till en så kallad erotisk dansös blev hans fall. Han lämnar regeringen efter att partiet har tagit sin hand från honom. I dag publiceras delar av hans mobiltelefontrafik med dansösen.

”Jag tycker det är underbart att ibland se hur min partner blir upphetsad och visar vad som gäller. Du kanske inte vågar?”.

”Vill du göra det på någon spännande plats? Var skulle det vara?”.

”Det låter nästan som en fantasi. Har du hållit din trädgård i skick”.

Det här är några av de omkring 200 textmeddelanden som utrikesminister Ilkka Kanerva har skickat till Johanna Tukiainen i den erotiska dansgruppen Dolls.

De publiceras i dag i den finländska skvallertidningen Hymy. Samma tidning som i början av mars hade en intervju med Johanna Tukiainen där hon berättar om Kanervas mobiltextkonversation med henne. En kontakt som hon för övrigt inte hade något emot.

Utrikesministern förstod att deras förbindelse var farlig för honom och han undrar i ett textmeddelande hur Tukiainen tänker se till att inga journalister får veta något. Men det fick de alltså och när Ilkka Kanerva genast bestämt förnekade att han skickat några SMS, trots att alla visste att han gjort det, började den resa som i dag slutade med att han tvingas lämna regeringen.

Hans partiledare och vän samlingspartiets Jyrki Katainen säger i dag att det är omöjligt för Kanerva att fortsätta som utrikesminister. Men det tog lång tid för samlingspartiet att inse att Kanerva måste bytas ut. I närmare tre veckor har han försvarats både av partiledningen och av statsministern, centerpartiets Matti Vanhanen.

Till slut insåg man att uppståndelsen kring Kanerva påverkade både honom och samlingspartiet och förtroendet för politiker i allmänhet i så hög grad att han måste gå. 

Kanerva efterträds av EU-parlamentarikern Alexander Stubb.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista