Kubasvensken kan bli kvar på Guantanamo länge till

23-årige Mehdi Mohammed Ghezali som sedan mer än ett år tillbaka sitter fången på den amerikanska militärbasen Guantanamo på Kuba kan bli sittande länge till. Det framgår efter den amerikanske diplomaten Pierre-Richard Prospers besök i Sverige på torsdagen.
Vi betraktar det hela som om vi är i krig, säger Pierre-Richard Prosper och i krig kan vi hålla fienden inlåst så länge som de utgör ett hot för oss. Ingen vet när de släpps Men hur länge de 600 fångarna blir sittande på Guantanamo, kan inte Prosper säga. Inte heller vad som kommer att hända med dem. Några kan bli ställda inför antingen en civil eller militär domstol i USA, andra kan komma att bli åtalade i hemländerna och några kan bara bli hemskickad utan någon påföljd alls den dag USA inte längre betraktar dem som en säkerhetsrisk. Svenskens läge försvåras av att han inte samarbetar Vad gäller Mehdi Muhammed Ghezali, så är det i hans fall en försvårande omständighet att han inte samarbetat med oss, så vi kan avgöra vilken risk han verkligen utgör, säger Prosper: Regeringen tycker att USA bryter mot folkrätten Den svenska regeringen anser USA bryter mot folkrätten genom att hålla fångarna inlåsta utan rättslig prövning. Krigets lagar går inte att tillämpa, menar regeringen som begärt att Ghezali ska släppas eftersom han inte fått några precisa anklagelser riktade mot sig. Kabinettssekreterare Hans Dahlgren framförde dess synpunkter vid ett möte med den amerikanske diplomaten på torsdagen men Dahlgren vill inte gå in på vilka diplomatiska påtryckningar Sverige eventuellt kan tänkas tillgripa om Ghezali inte släpps: - Jag har kommit fram till att den har saken tjänar på att jag inte pratar så mycket om den och därför kommer jag att vara tyst så länge det krävs, säger Hans Dahlgren.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".