Sverige utvisar irakiska diplomater

Sverige utvisar två irakiska diplomater. Enligt regeringen är orsaken att de båda spionerat på andra irakier som bor i Sverige.
Så kallat flyktingspionage, som ska vara motivet, innebär att de två diplomaterna, varav den ene uppges vara andremannen på Iraks ambassad, har kartlagt landsmän som bor i Sverige. Detta har irakier blivit utvisade för tidigare, och detta är om än ovanligt en mindre dramatisk åtgärd. Men utvisningen sammanfaller med att ett krigsladdat USA nyligen begärde utvisning av ett okänt antal irakier från Sverige och en lång rad andra länder. Och i det här fallet ska det enligt USA:s uppfattning handla om personer som kan vara ett hot mot amerikaner. Flera partiledare, som fick information av regeringen igår, har ställt frågan om det finns en koppling mellan USA:s begäran och dagens besked. Och samtliga som velat uttala sig för Ekot har fått svaret att det inte finns en sådan koppling. I det korta pressmeddelande från regeringen, som i princip är den enda information som går att få fatt i idag, skriver man att polisens utredning av de båda har pågått under lång tid. I USA finns lite mer information att hämta om landets krav på utvisningar nyligen. Den ansedda tidningen New York Times beskrev planen häromdagen. USA ska ha riktat sina krav till mer än sextio länder. Ett syfte ska vara att de utvisade diplomaterna inte hinner ersättas av nya irakier, och att risken för attentat då skulle minska om det blir krig. Och medan USA hävdar att åtgärden bygger på verklig information man fått, så hävdar vissa länder enligt tidningen, att detta är ett sätt att slå sönder Iraks underrättelsetjänst dagarna före ett krigsutbrott. Enligt TT blir Sverige det fjärde landet att utvisa irakiska diplomater efter att USA kom med sin uppmaning. Men, enligt regeringen av helt andra skäl.
Johan Wangström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".