Brittiskt drottningbesök inställt

I London verkar den brittiska regeringen förbereda nationen på ett möjligt diplomatiskt misslyckande i FN, och på att Storbritannien mycket snart kan komma att gå i krig tillsammans med USA, men utan nytt FN-mandat. Och den brittiska drottningens planerade besök i Belgien nästa vecka har inställts på inrådan av regeringen.
Beskedet att drottningens resa har inställts, med motiveringen att det just nu är olämpligt att hon befinner sig utomlands, tolkas som ytterligare ett tecken på att den brittiska regeringen befarar att försöken att vinna stöd i FN för en ny resolution inte kommer att lyckas, och att ett krig där Storbritannien deltar vid USAs sida. Men utan FN:s uttryckliga mandat, kan komma mycket snart. Det föll på oppositionsledaren Iain Duncan Smith att säga detta högt. Efter ett möte med premiärminister Tony Blair i förmiddags sade Duncan Smith att även om regeringen gör allt den kan i FN, så misströstar Blair om möjligheterna, och ett krig är nu mera sannolikt. Och den brittiska regeringen skyller på Frankrike. Frankrikes beslut att oavsett omständigheterna använda sin vetorätt i FN mot en ny resolution beskrivs som en ytterst märklig omedgörlighet. Men även om det ser ut som om Tony Blair nu är mycket nära att ta den enorma politiska risken att gå i krig tillsammans med USA så fortsätter försöken att vinna ett FN-mandat. Utrikesminister Jack Straw sade för en stund sedan att om det kan hjälpa i förhandlingarna i New York, så är Storbritannien berett att släppa sitt krav på att Saddam Hussein skall framträda i tv och medge att han har ljugit om sina vapeninnehav. Det kravet var ett av sex villkor på en lista som ingår i det brittiska resolutionsförslaget i FN.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".