Reepalu tillbakavisar brottsanklagelser

Tiden fram till rättegången har varit pressande, säger Ilmar Reepalu, Malmös socialdemokratiska kommunalråd. Ilmar Reepalu står åtalad tillsammans med fyra andra personer i bomässan Bo01 tidigare styrelse. ”Jag tycker att det har varit väldigt jobbigt att i media bli utpekad som en ekobrottsling och potentiell fängelsekund”, säger Ilmar Reepalu.
Åklagaren menar att bokföringsbrottet bestått i att bolagets tillgångar och ekonomiska transaktioner på tiotals miljoner kronor inte redovisats på ett korrekt sätt. Rättegången pågår i sammanlagt fyra dagar och det är fyra viktiga dagar för kommunalrådet och ordföranden i kommunförbundet. Ilmar Reepalu vill inte spekulera i vad en eventuellt fällande dom innebär för hans politiska framtid. Men han är irriterad över alla missförstånd kring den pågående rättegången: – Det är ju journalister som i tidningar som talar om att det har fifflats med företagets pengar. Det här handlar enbart om att det varit eftersläpning i bokföringen, en teknisk fråga. Om styrelsen skulle känt till att de som förde bokföringen i Karlskrona inte hade hunnit att bokföra på sätt sätt. Det är vad det här handlar om, säger Ilmar Reepalu. Åklagaren måste kunna visa att Ilmar Reepalu och hans kollegor i styrelsen inte agerat för att rätta till den dåliga bokföringen. De åtalade hävdar å sin sida att de inte blev informerade av ekonomichefen om att det skulle vara problem med bokföringen. – Jag har redovisat precis som jag i styrelsen uppfattat frågorna. Att vi inte hade någon som helst anledning att tro att det här inte var korrekt fört, säger Ilmar Reepalu
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".