Krigsmotstånd i Turkiet

I Turkiet kommer parlamentet att hålla en extra session över helgen. Den nytillträdda regeringen och parlamentet ska framför allt ta ställning till de allt hårdare påtryckningarna från USA om att öppna gränserna för amerikanska trupper på marsch mot norra Irak. I Turkiet är krigsmotståndet kraftigt och invånarna fasar för att detta bara är början på ett storkrig.
– Om det här kriget börjar kommer Turkiet i omvärldens ögon att ses som orsaken att ett tredje världskrig börjar. Det är det som gör mig så djupt olycklig, säger Punash Gücksam Akers, biträdande chefredaktör för ett månadsmagasin i Ankara. – Det här är inte vårt krig, vi vill inte ha det, betonar hon gång på gång. Men liksom alla andra här, från försäljaren som ropar ut sitt bröd vid trottoarkanten till den gamle tedrickande mannen på cafét, är Punash övertygad om att parlamentet den här gången röstar ja till att upplåta militärbaserna åt USA och att ge klartecken åt de 62 000 soldaterna att stiga i land från fartygen utanför den turkiska sydkusten så att en nordfront kan upprättas vid ett krig mot Irak. Nedjacke Öscan har lämnat officerslivet och har numera en reklambyrå i Ankara. Trots att turkiska armén har fått hjälp från USA är han starkt kritisk. – Som medborgare i det här landet är det inte lätt att acceptera de påtryckningar som USA utsätter oss för, säger han. Vi har stora ekonomiska problem och de bara växer nu. Turisterna avbokar sina resor hit och symposier och konferenser här ställs in. Vi förlorar miljarder. Vi har en ny oerfaren regering och vi kommer att tvingas in i det här kriget fast vi inte vill eftersom det är USA:s önskan. – Turkiet trakasseras, säger Nedjacke Öscan. Det är en hemsk och märktig man som trakasserar oss, det är USA. Men det finns ytterligare en mäktig man och han gör ingenting, han tittar bara på, nickar Nedjacke och ser mig allvarligt i ögonen. Det är Europa tillägger han och vänder sig bort. Punash Gücksam Akers går ännu längre i sin dystra syn på läget i Turkiet. – Är det Nordkorea och Iran som står på tur härnäst, undrar hon. Och vad händer därefter, kanske blir det Turkiet sen.
Christina Gustafsson, Ankara
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".