Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya svenska vapen till EU:s miltära krishantering

När EU:s försvarsministrar möts i Aten på fredagen ska Sveriges försvarsminister Leni Björklund erbjuda nya svenska bidrag till EU:s militära krishantering. EU ska i år med högst 60 dagars varsel kunna sätta in 60 000 soldater, men det som ska diskuteras i Aten i morgon gäller vad som ska hända efter år tjugohundratre.
Mycket fattas fortfarande för att EU ska kunna sätta in militära styrkor i samband med olika kriser. Det är därför EU:s medlemsstater måste fortsätta arbetet med att öka sin militära styrka. Sverige vill bidra Enligt vad Ekot erfar vill Sverige nu bidra med en radargrupp för artillerispaning. Tekniskt handlar det om att med hjälp av spaning mot avfyrade artilleripjäser även kunna spåra platsen där artilleriets kanoner är placerade. Andra svenska bidrag som erbjuds är en insatsstyrka mot biologisk och kemisk krigföring, en internationell jägarpluton och hjälp med lufttankning. I det svenska erbjudandet finns också personal för militära ledningsuppgifter. Sverige vill även fortsätta delta i samarbetet när det gäller underrättelsetjänst. Inga beslut fattade De här svenska bidragen är tänkta att lämnas mellan år tjugohundrafyra och tjugohundrasju. Regeringen har inte fattat några beslut än, men soldater, personal och nya vapen finns med i försvarsmaktens pågående budgetbehandling. Kostnaden för det nya planerade svenska bidraget är enligt uppgift till Ekot trettio miljoner kronor. Informellt möte Försvarsministermötet i Aten är informellt och därmed ett möte där inga beslut fattas. Det formella beslutet om förstärkning av EU:s militära krishantering kommer inte upp förrän i maj då EU håller en kapacitetskonferens. Det är inför den konferensen som regeringen måsta fatta beslut. Senast Sverige fattade beslut om bidrag till EU:s militära krishantering var för tre år sedan. Den gången handlade det bland annat om militära spaningsplan, ett militärpoliskompani, ett ubåtsförband, ett transportflygförband och ett ingenjörskompani.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".