Losec kan vara vanebildande

Om man använder Losec eller liknande magsårsmediciner under lång tid kan kroppen bli beroende. När man slutar med behandlingen är risken att man blir sämre i magen än innan man började ta medicinen. Det här visar en undersökning som publiceras i Läkartidningen.
– När man slutar med behandlingen kan kroppen ha kompenserat för detta så att den bildar mycket mer syra än den gjorde från början. Då kan det sannolikt ge symtom som för patienten blir minst lika besvärligt som det var innan man satte in medicinen, kanske till och med värre, säger Ellen Vinge, docent vid farmakologiska kliniken i Lund och en av forskarna bakom undersökningen. För patienter med riktigt magsår eller så kallad reflux är Losec och liknande preparat ett effektivt botemedel. Men idag är det enligt forskarna väldigt vanligt att patienter får Losec utskrivet på mer oklara grunder, som sveda och obehag i magen. Varje år tar vi i Sverige Losec-tabletter för 1 miljard kronor. Losec och de liknande medicinerna verkar genom att dämpa syrabildningen i magen vilket tar bort besvären. Men den sammanställning av aktuell forskning som gjorts visar att många patienter upplever att de blir sämre någon vecka efter att de slutat ta medicinen. Då har kroppen svarat genom att bilda ännu mer syra än tidigare. Så kan ett kroniskt beroende uppstå. – Det är väldigt olyckligt. Vi vet att väldigt många människor tar många läkemedel idag och att då bli fast i ytterligare en behandlig under långa tider och kanske för resten av livet är inte önskvärt. Hur farligt det är att ta Losec under lång tid vet inte forskarna ännu. Inte heller hur många som blir fast i ett beroende och hur man bäst tar sig ur det. Men det pågår vidare forskning. Ellen Vinge tycker att läkarna borde bli mycket mer restriktiva än idag med att skriva ut Losec och liknande mediciner. – Man ska tänka efter några gånger till innan man sätter in Losec om man inte är väldigt övertygad om att patienten har någon sjukdom där man vet att Losec och de andra liknande medel som finns verkligen har mycket god effekt och verkligen är motiverade. De preparat som man kan köpa själv utan att gå till läkare ska man akta sig för dem också? – När man köper själv brukar det ofta vara för tillfälligt bruk och kortare tider. Så länge man gör det så är nog risken för kompensationsmekanismerna ganska liten, men om man börjar ta det varje dag är det nog risk att man kommer in i den här situationen.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".