USA backar om Irakomröstning i FN

Det blir ingen omröstning om en ny Iraksresolution i FN:s säkerhetsråd på fredagen. USA och Storbritannien har inte lyckats samla tillräckligt många röster och trots att president George Bush för en vecka sedan sade att han ville ha en omröstning senast fredag sänder USA nu ut blandade signaler om den infekterade processen ska gå vidare.
– Det ni ser är en president som gör allt för att uttömma de diplomatiska möjligheterna och därför finns det ett visst mått flexibilitet sa Vita husets talesman Ari Fleischer som förklaring till varför president Bush plötsligt släppt sitt krav på att säkerhetsrådets medlemmar måste lägga korten på bordet senast den här veckan. USA kan avbryta FN-processen Men samtidigt som Vita huset hissade flexibilitetsflaggan, antydde utrikesmininster Colin Powell att USA mycket väl kan välja att avbryta FN-processen. – Vi kan gå till omröstning, men vi kan också avstå från att rösta, sade Colin Powell. I själva verket har än så länge inga av de sex så kallade osäkra offentligt gått över till USA-sidan som fortfarande består enbart av USA, Storbritannien, Spanien och Bulgarien. USA:s förre Bagdadambassadör Joe Wilson konstaterar att eftersom Bush inte behöver resolutionen av inrikespolitiska skäl så kan han när som helst välja att överge den, vilket skulle dra undan mattan för Tony Blair.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".