Biblioteken ofrivilliga porrleverantörer

De datorer som allmänheten kan använda på landets bibliotek används bland annat till att leta efter porr på Internet. P3:s Folkradion har varit i kontakt med ett trettiotal bibliotek. I bland annat Nacka tycker överbibliotekarie Barbro Bolonassos att det här är ett stort problem.
– Titta vad som dyker upp när jag loggar in här! Precis som jag misstänkte, säger Barbro samtidigt som hon motar bort en sexårig flicka i närheten. Skärmen visar en porrsajt vilken personen som använt datorn innan oss tittat på. Det var för ett par månader sedan som problemen med porrsurfning började. Flera datorer hade porrsajter som startsidor. – Jag kan inte heller bli av med den här sidan nu. Det som händer om jag klickar på den är att den börjar arbeta, exponera fler bilder och fastnar längre in i sajten, säger Barbro Bolonassos. Porrsurfas på många bibliotek Ekot har ringt runt till ett trettiotal bibliotek i landet. Nästan alla säger att det har hänt att människor porrsurfat. Mer än var tredje uppger att det är ett stort problem och jobbigt för personalen. På Göteborgs universitetsbibliotek har det hänt att personal upptäckt personer som suttit och onanerat framför datorn. Det har till och med hänt att vissa personer som porrsurfat varit inne på barnporrsidor och sedan lämnat sidan helt öppen på skärmen. – Som tur är har inga barn på biblioteket sett just sådana här sidor, säger Barbro Bolonassos. Men barn på biblioteket har sett andra pornografiska sidor. – De kommer till oss och säger att de inte vill se sådana här sidor och undrar om det måste vara så här, säger Barbro Bolonassos, överbibliotekarie på Fisksätra Bibliotek i Nacka.
Alexander Gagliano, P3 Folkradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".