Arbetslösheten i centrum i finska valet

På söndag är det val i Finlland. Den sittande koalitionsregeringen med socialdemokraten Paavo Lipponen i spetsen är mycket nöjd med den ekonomiska utvecklingensom har placerat Finland i topp. Men arbetslösheten är den svaga punkt där statsministern blir angripen.
Just när det handlar om arbetslöshet har Finland inte riktigt hämtat sej från de svåra åren i början av nittiotalet. Arbetslösheten ligger på omkring nio och en halv procent. Socialdemokraten Paavo Lipponen har nu lett breda samlingsregeringar i åtta år och att arbetslösheten fortfarande är så hög är förstås ett tacksamt ämne för den politiska oppositionen. Oppositionen fokuserar på arbetslösheten Lipponens främsta utmanare, centerns partiledare Anneli Jäätteenmäki ,försitter inte ett tillfälle att ta upp arbetslösheten när hon kritiserar regeringen: – Regeringen borde ha vidtagit åtgärder för att minska arbetslösheten. Det har de inte gjort, men vi är färdiga att vidta åtgärder, säger hon. Centern vill bland annat sänka arbetsgivarnas kostnader, underlätta för småföretagare, ändra skattesystemet och förbättra yrkesutbildningen. Stora partiernas politik lika Men nästan alla partier har samma program, vilket är typiskt för dagens finländska politik. De stora partierna skiljer sej inte särskilt mycket åt. Statsminister Paavo Lipponen är mycket väl medveten om att arbetslösheten är regeringens akilleshäl i en för övrigt, enligt honom, frisk kropp: –: Arbetslösheten är vårt största problem. Men Finland är nummer ett när det gäller konkurrenskraft, när det gäller hållbar utveckling och när det gäller informationssamhället. Det hjälper oss också att lösa arbetslöshetsproblemet, säger Paavo Lipponen. Att det går så bra på alla andra områden skall alltså hjälpa Finland att få alla i arbete, säjer Paavo Lipponen. Krav om underlättad invandring Det talas redan nu om en kommande arbetskraftsbrist i Finland. Arbetsgivarna har uppmanat regeringen att underlätta invandringen, som i dag är mycket blygsam, för få rätt personer med rätt utbildning på rätt plats.
Christer Fridén, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".