Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Små sparbanker går bättre än storbanker

De små fristående sparbankerna går på flera sätt bättre än sina stora konkurrenter affärsbankerna. Förra året satte sparbankernas kunder in nästan 10 procent mer på sina konton än året före, vilket är en större ökning än i flera av storbankerna.
Lokal förankring är förklartngen till de små bankernas framgång. Det tror Jan Jonsson, förbundsdirektör i Fristående sparbankers riksförbund. – Kunderna vet om att besluten faktiskt fattas där lokalt och man vet också om att man kan möta vd:n på bussen eller någon annanstans. Det gör att förtroendet måste bli mycket mer tydligt än i andra sammanhang, säger han. Små men lokalt dominereande De 85 fristående sparbanker som finns i Sverige drivs i en slags stiftelseform. De är små jämfört med de stora affärsbankerna, men har ofta en helt dominernade ställning på sina respektive orter. Förra året ökade de sammanlagda insättningarna på kundernas konton i exempelvis Handelsbanken med 3 procent. I SE-Banken var ökningen 7 procent medan de fristående sparbankernas kunder satte in mer, uppemot 10 procent mer pengar på sina konton. Även när det gäller utlåningen gick det bra för de små bankerna med ett plus på drygt 9 procent, vilket gör sparbankerna bättre än flera av konkurrenterna. Ingen vinstutdelning Någon vinstutdelning sker inte i de fristående sparbankerna. De pengar banken tjänar stannar där, berättar Henrik Kördel, vd i Sparbanken i Karlshamn: – Som sparbank är syftet inte att vinstmaximera, vi har devisen att det ska vara samhällsnytta och kundnytta. – Men självklart är en god lönsamhet en förutsättning för satt vi ska kunna agera som vi gör, säger Henrik Kördel, vd i Sparbanken i Karlshamn.
Michael Österlund i samarbete med Fredrik Persson, SR Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".