Kronofogden varnar för nytt spel

Kronofogdemyndigheten går nu ut och varnar för Svenska spels nya satsning där man kan satsa pengar via spel i mobiltelefoner, ett spel som ska lanseras senare i sommar. Det nya mobilspelet kan innebära en risk, särskilt för unga, säger Bengt-Olov Jakobsson, kommunikatör på kronofogdemyndigheten, region Jönköping.
– Lättheten att kunna spela, det är mindre bra. Man kan spela dygnet runt, man är inte beroende av någon spelbutik som är öppen. Risken finns ju här att man kan förstöra sin ekonomi, och det vill vi ju inte se att det ska hända, säger Bengt-Olov Jakobsson. För att förhindra att nya grupper hamnar i kronofogdens register har myndigheten nu försökt ringa in vilka som idag ligger i riskzonen. Ser man tidigt vilka som ligger illa till kan man också försöka förebygga att de också trillar dit, resonerar man. Ser en stor risk Bengt-Olov Jakobsson, som gjort riskbedömningen, pekar ut Svenska spels nya satsning senare i år där man ska kunna satsa pengar via sin mobiltelefon som en stor risk. Vart man än är och dygnet runt kan man alltså satsa pengar och det är främst de unga som är i riskzonen, menar Bengt-Olov Jakobsson. – Inte minst ungdomar då är den grupp som kanske gillar att utnyttja tänkbara funktioner i den här mobiltelefonen, och då kan de kanske lockas till ett överdrivet spelande, säger han. Medger lättillgänglighet Claes Tellman på Svenska spel medger att poängen med det nya spelet är att det är lättillgänligt: – Ja, precis, det blir ju lättare att komma åt själva spelandet då. Det är ju poängen med det hela. Däremot tror Claes Tellman att risken är liten att unga hamnar hos kronofogden eller att fler blir spelberoende: – Precis som med allt spelande finns det ju en risk. Man kan ju inte låtsas att det inte finns någon risk, för att det är klart det gör, men den är ganska liten, och det beror på att man kommer att behöva ha ett spelkort för att spela och då behöver man vara 18 år för att få det och man behöver då ha PIN-kod och annat, säger han. Men det här är då ett spel som man i princip kan använda dygnet runt - innebär inte det en ökad risk för beroende? – I det korta perspektivet tror jag inte att det här kommer att bli något stort problem. Sedan om man börjar titta på fem års sikt och så, så är det alltid svårare att sia om utvecklingen. Man får vara ödmjuk tycker jag.
Peter Jernberg, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".