Stor brist på mat i nödläger utanför Irak

Det fattas enorma mängder mat i de nödläger som byggs upp i Iraks grannländer inför ett eventuellt krig. Idag finns det mat för två miljoner människor, men de som riskerar svält är uppemot 10 miljoner.
Ännu en lastbil manövrerar sig backande in i en lagerlokal med last av vita 50-kilos plastvävssäckar med vetemjöl ur USA:s gigantiska överskott. Säck för säck fylls lagren i Jordanien och i Iraks övriga grannländer med tusentals ton livsmedel, mödosamt lastade för hand eller burna på huvuden, för att kunna lindra en befarad svältkatastrof i ett krigs spår. Lagerförman räknar Den gamle palestinske lagerförmannen Muhammed Abu Kadra noterar att han nu har 300 ton i ett hörn och är redo att ta emot ytterligare 3 000 ton vete, ris, vegetabilisk olja och högenergikex. FN:s livsmedelsprogram, giganten i branschen, har nu drygt 30 000 ton i lagren runt Irak, tillräckligt för två miljoner människor i en månad, enligt kalkylen 60 människor per ton och månad, men risken är att detta blir alldeles otillräckligt. Helt beroende För mer än hälften av Iraks befolkning är helt beroende av det så kallade olja mot matprogrammet ett humanitärt hjälpprogram som världsunikt betalas av mottagaren och ingen tror att det överlever ens krigets dag nummer ett. Och då är det tio miljoner människor som behöver hjälp senast inom en månad. Då har vi, med Khaled Mansours, World Food Programs regionale talesmans ordval, ”big trouble”, stort problem, som kan, säger han, bli något mycket, mycket värre, ”disaster” – på svenska: katastrof.
Bengt Therner, Amman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".