Serbisk polis förtegen om mördarjakt

I Serbien har ännu inte premiärminister Zoran Djindjics mördare kunnat gripas, och den serbiska polisen är mycket förtegen om polisjakten, rapporterar SR:s korrespondent.
En enda presskonferens har hittills den serbiska polisen haft, en presskonferens där det inte var tillåtet för oss journalister att ställa frågor. Huvudbudskapet var ändå glasklart: den serbiske premiärministern Zoran Djindjics mördare är fortfarande på fri fot. Polisen har dock gripit 56 personer, men bara 8 av dem är medlemmar i den maffia som utpekas för mordet, den så kallade Zemun-klanen, uppkallad efter en förstad till Belgrad, en kriminell organisation med 200 medlemmar. Lyxvillor i Zemun omringade Av de åtta gripna från Zemun-klanen har tre begärt att få vittna under speciella omständigheter, vilket troligtvis betyder att de vill vittna anonymt med löfte om strafflindring och/eller ny identitet. Polisen har omringat alla de lyxvillor i Zemun där maffiamedlemmarna bor. Det gällande undantagstillståndet innebär inte bara att människor kan arresteras i 30 dagar utan juridisk hjälp, att inga tillstånd krävs för telefonavlyssning eller husrannsakan. Det betyder också att polisen vid minsta hot har rätt att skjuta för att döda. Skapar oro i den kriminella världen Undantagstillståndet och jakten på mördarna skapar oro i den kriminella världen. Polisen räknar med att det i Belgrad finns 13 maffiaorganisationer, att tre av dem är betydligt större än alla de andra tillsammans, och störst av dem alla är Zemun-klanen under ledning av den före detta chefen för säkerhetspolisens militära avdelning Röda baskrarna. Polisen har också lämnat nya uppgifter om mordet. Den serbiske premiärministern mördades av ett enda skott från ett grovkalibrigt vapen.
Kjell Albin Abrahamson, Belgrad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".