Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besparingar i Tyskland

I förbundsdagen har idag förbundskansler Gerhard Schröder hållit sitt stora tal om hur regeringen ska få den tyska ekonomin på fötter igen. Och det handlade både om Irakkrisen och om Tysklands egna strukturella problem.
Förbundskanslern valde medvetet att åtminstone till det yttre lägga tonvikten på dels irakfrågan, där han har lättare att få stöd, och dels på de ekonomiska problemen i Tyskland. Men Irak var avklarat på fyra minuter sedan återstod en timme och 26 minuters tal om den tyska krisen och reformbehoven. Gerard Schröder kom med flera exempel på nedskärningar i socialförsäkringssystemet. Man kommer t ex att sänka arbetslöshetsersättningen och också korta tiden för hur länge man kan få ersättning. För företag med färre än fem anställda vill regeringen luckra upp uppsägningsreglerna. De ska nu lättare kunna nyanställa med försvagat anställningsskydd. Småföretag ska också få förenklade skatteregler och skattelättnader. I ett Tyskland där sjuk- och tandvård fortfarande är nästintill gratis kommer regeringen också att lägga större ekonomiska krav på den enskilde medborgaren och mindre på staten De här förslagen kommer att stöta på starkt motstånd från fackföreningarna och vänsterflygeln inom det socialdemokratiska partiet men regeringen fick å andra sidan igenom ett krav på ett tillskott till den krisdrabbade byggsektorn. 135 miljarder svenska kommer nu regeringe att ge i olika investeringsbidrag. Gerard Schröder kallade sitt tal för agenda 2010, nu ska alla bidra till att få finanserna på fötter igen, ingen kommer undan och ingen ska längre helt förlita sig på staten. Gerard Schröder sa också att Tyskland gör vad det kan för att följa EU:s stabilitetspakt och att reformerna ska klaras utan skattehöjningar eller nya upplåningar. Men från oppositionen sida menade man att Schröder inte kom med de tydliga reformer man väntat på. Kristdemokraternas ledare Angela Merkel sa att förslagen är alldeles för vaga och hon anklagade Schröder än en gång för att inte fullt ut inse vilken kris den tyska ekonomin befinner sig i.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".