Persson står fast vid EMU-uttalande

Statsminister Göran Persson står fast vid sitt uttalande i förra veckan att Sverige behöver ett större överskott i statsfinanserna om Sverige inte går med i EU:s valutaunion EMU, trots kritik från EMU-utredaren och en av landets ledande nationalekonomer Lars Calmfors. Göran Persson medger däremot att uttalandet är politiskt.
Diskussionen har sitt ursprung i att Göran Persson i förra veckan uttalade sig om att Sverige skulle behöva ett betydligt större överskott i statsfinanserna om Sverige skulle säga nej i folkomröstningen om EMU i höst: – Därför att då får vi en osäkerhet i ekonomin som vi annars slipper, sade han. Calmfors tror tvärtom EMU-utredaren professor Lars Calmfors är kritisk till statsministerns uttalande, och säger att statsministerns analys är fel och att det inte finns några vetenskapliga utredningar om hur Sveriges ekonomi skulle drabbas om vi inte gick med: – Såvitt jag kan förstå ställs det då ännu högre krav på överskott, i EMU, därför att då måste vi har tillräcklig säkerhetsmarginal, så att om vi råkar in i en svår lågkonjunktur ska vi kunna sänka skatter och höja offentliga utgifter för att hålla sysselsättningen uppe, och det kravet menar jag blir helt klart starkare i EMU än utanför, säger han. Persson hänvisar till sin erfarenhet Men Göran Persson, som själv stödjer ett svenskt medlemskap i EMU, ser inte sitt uttalande som vetenskapligt utan som politiskt: – Det finns inte särskilt mycket vetenskapliga undersökningar om utanförskapet, utan det här är en politisk bedömning jag gör, baserad på min mycket långa erfarenhet av hur svensk ekonomi fungerar. Ett nej i en folkomröstning, ett utanförskap, är jag övertygad om kommer att öka trycket på offentliga finanser, och därmed så behöver vi ha en större marginal, alltså behöver vi ha ett större överskott, säger Göran Persson. Men tycker du inte att det krävs mer vetenskapliga undersökningar för att göra ett sådant uttalande? – Jag har på det här området en lång praktik som gör att jag är ganska säker på den här bedömningen.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".