Mutmisstankar mot systemchefer utreds

De fem butikschefer som i januari avskedades från Systembolaget riskerar nu åtal för mutbrott, i några fall grovt mutbrott. Nu inleds en förundersökning mot cheferna samt mot tre av Systembolagets leverantörer som misstänks för att ha mutat cheferna.
– Misstanken handlar om mutbrott. Det finns också misstanke om bestickning, säger chefsåklagare Ewa Nyhult vid åklagarmyndigheten i Stockholm.. Det var i januari som Systembolaget lämnade in en brottsanmälan mot de fem butikscheferna samt mot tre av Systembolagets leverantörer. Butikscheferna misstänks ha gynnat leverantörerna genom att köpa in varor trots att ingen efterfrågan funnits och att ha gett dem stor exponering i affären. Ewa Nyhult vill inte säga vilken typ av mutor som kan ha förekommit, eller hur stora belopp det i så fall handlar om. Men i några fall handlar det om misstankar om grovt mutbrott, något som vid en fällande dom kan ge flera års fängelse. Det här är inte första gången Systembolaget har problem av det här slaget. Chefer har tidigare omplacerats för liknande brott mot företagets inköpspolicy. För ett par veckor sedan varslades ytterligare fem butikschefer om uppsägning för att ha gynnat enskilda leverantörer.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".