Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skandias vd ifrågasätts

Publicerat fredag 14 mars 2003 kl 16.08
Sparkoncernen Skandia gjorde ju en förlust på omkring 9,5 miljarder kronor förra året, och när flera nya styrelseledamöter presenterades på fredagen väcktes omedelbart frågan om Skandiachefen Lars-Erik Petterssons framtid. AMF Pensions vice vd Tor Marthin leder den ägargrupp som har tagit fram förslaget till ny styrelse, och han anser att Lars-Erik Pettersson har haft för mycket annat att göra.
– Det är naturligtvis ett problem som funnits tidigare att verkställande direktören i ett bolag som haft så pass mycket problem ändå har lagt ner tid på ett annat stort företag med problem. Den aspekten finns där, men det har man ju hittat en lösning på så vitt jag vet, säger Tor Marthin. Men i fortsättningen accepterar ni inte sådana dubbla uppdrag, alltså? – Det får väl bedömas från fall till fall. Den senaste tidens svarta rubriker kring Skandia har inte bara berott på miljardförlusterna. Även ledningens moral har ifrågasatts, efter avslöjandena om att Skandia givit chefer och deras barn och styrelseledamöter lägenheter på fina adresser i Stockholm, i hus som ägs av Skandia. Tor Marthin ser delvis ny värld Nomineringskommitténs ordförande Tor Marthin anser att en brist med den gamla styrelsen var att få kunde något om försäkringar och att företaget nu kan behöva byta inriktning: – Skandia har arbetat i ungefär fem år med den strategi man nu har haft som helt inriktat sig på sparandet, man har skalat av i stort sett alla andra grenar. Jag tror att i och med den här nedgången på aktiemarknaden, som nu är inne på sitt fjärde år, så går man in i delvis en ny värld. Sparandebeteendet ser inte likadant ut längre, säger Tor Marthin. Bengt Braun tillbaka i Skandia Finansmannen Melker Schörling tillhör dem som tillsammans med förre Ericssonchefen Lars Ramqvist lämnar Skandias styrelse. Det blir mediekoncernen Bonniers vd Bengt Braun, tidigare vice vd:n i Skandia, Leif Wiktorin och Wallenbergsfärens Björn Björnsson som från sina platser i styrelsen ska försöka återställa kundernas och aktieägarnas tillit till företaget. För Bengt Brauns del handlar det om en återkomst i styrelsen där han satt under hela 90-talet: – Det här ingår naturligtvis också att bygga förtroende för bolaget; förtroende hos spararna, förtroende hos aktie- och finansmarknaden, förtroendet hos medarbetare och andra som är intresserade av bolagets väl och ve, säger Bengt Braun.
Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".