Diplomatutvisning ej kopplad till USA-begäran

Regeringens beslut att utvisa två anställda vid den irakiska ambassaden på torsdagen hade inget att göra med att USA begärt att flera länder ska utvisa irakiska diplomater. Det sade statsminister Göran Persson på fredagen. Också Säpo-chefen Jan Danielsson avfärdade alla sådana anklagelser.
De amerikanska påtryckningarna har inte haft någon betydelse, säger Jan Danielsson. – Den utredning som har resulterat i den här förklaringen att de icke är önskvärda, har pågått udner lång tid. När begäran från USA kom förberedde vi sedan en tid tillbaka en framställan till regeringen om att de skulle förklaras persona non grata. Och varför skedde det just nu? – Från vår utgångspunkt är det för att vi kom in med en framställan till regeringen. Enligt Göran Persson är det en ren tillfällighet att Sverige blev det fjärde landet i ordningen att utvisa irakiska diplomater. – Vem tror att vi i ett sådant här läge skulle ha tagit det här beslutet på något slags kommando av USA? Många ... – Då är de fullständigt förvirrade i sådana fall, säger Göran Persson. En av de utvisade diplomaterna säger att åtgärden i Irak kommer att tolkas som om Sverige stödjer USA:s planer på ett krig, och han varnar Sverige för konsekvenserna. Säpochefen har ingen kommentar. – Det är ingenting som jag lägger mig i. Föranleder det någon som helst åtgärd? – Nej, säger Jan Danielsson. När det gäller anklagelserna mot de två utvisade säger Säpochefen inte mycket mer än vad som tidigare framkommit. Det handlar om spionage mot andra irakier i Sverige. – De har övervakat dem och infiltrerat deras organisationer och så vidare. Är det aktuellt med fler utvisningar? Det finns ju tre personer kvar. – Nej, det är inte aktuellt. Kvar i Sverige finns alltså tre diplomater och omkring 70 000 andra irakier. Vad vet egentligen Säpo om vad de gör? – Om det blir fråga om otillåten verksamhet så gör vi vad vi kan för att ta reda på det. men vi har ju kontakt med de här organisationerna som finns och enskilda irakier. Vi försöker bilda oss en uppfattning om vad de har för sig. Har det arbetet intensifierats den senaste tiden? – Nej, det tror jag inte man kan säga. Har ni god överblick över det irakiska läget i Sverige? – Ja, i den mån det går att ha överblick över 70 000 människor, så tycker jag att vi har god inblick, säger Jan Danielsson.
Clara Tesch
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".