Advokat åtalad - krävde dubbel ersättning

En känd advokat åtalades på fredagen för försök till grovt bedrägeri. I ett mål i hovrätten förra året försvarade advokaten en mordmisstänkt och begärde då dubbel ersättning för sin arbetsinsats.
Advokatsamfundets disciplinnämnd har tagit upp ärendet, men avvaktar nu i väntan på rättegång. Det är beklagligt att advokater åtalas för brott, säger advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg: – Det förhållande att en advokat åtalas riskerar ju på sikt att skada förtroendet för advokatkåren. Men nu ska man ju komma ihåg att personen ifråga inte är dömd utan det är väckt ett åtal. Man får vänta och se vad det leder till. Extra mycket inläsning Advokat Gösta Bergman som företräder den kända advokaten säger till ekot att hans klient nekar till brott. Det fördubblade ersättningskravet förklaras bland annat med att målet var svårt och krävde extra mycket inläsning. Men enligt åtalet har advokaten - genom vilseledande försökt förmå domstolen att betala ut 143 000 kronor för mycket - till egen vinning och till skada för domstolsverket. Brottet är grovt, enligt åklagaren dels för att det gäller mycket pengar och dels för att advokaten har en så ansvarsfull ställning. Annan advokat misstänkt för häleri För drygt en månad sedan kom nyheten att en annan känd advokat, Thomas Martinsson, är misstänkt för grovt häleri. Det är olyckligt, men de här två fallen tyder inte på att det blivit vanligare att advokater gör sig skyldiga till brott, säger Anne Ramberg. – Det här är ju givetvis tillfälligheter att det råkar sammanfalla. Det är inte uttryck för någon trend. Det kommer att hända inom alla yrkesgrupper, inte bara inom advokatkåren, att en och annan såväl blir misstänkt för oegentlighet som också gjort sig skyldig till det.
Gunilla Österlund

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".