Blandade reaktioner på Schröders tal

I Tyskland har reaktionerna på förbundskansler Gerhard Schröders stora reformtal tidigare på fredagen varit blandade, rapporterar SR:s korrespondent.
Sammanfattningsvis kan man nog säga att det bidde en tumme av det tal som kallats Schröders viktigaste i karriären. Hårt trängd mellan den tyska hårdnypta fackföreningsrörelsen och en opposition som nu sitter på makten i förbundsrådet, den tyska första kammaren, blev dagens reformpalett ganska blek, men visst blir det nedskärningar, särskilt för de arbetslösa som nu bara får full ersättning under det första året om de är under 55 år. Därefter tas de omhand av det sociala. Är de över 55 får de ersättning i 18 månader. Den här reformen har sin grund i den uppfattningen att det de 11,3 procent arbetslösa till trots i Tyskland fortfarande är svårt för företag att hitta arbetstagare inom vissa branscher, och man vill nu stimulera till arbetssökning. Starkt kritiskt fack Det här är förstås fack och vänsterflygeln inom socialdemokratiska partiet starkt kritiska till. De anser att orsakerna till arbetskraftsbristen inte står att finna bland de arbetlösa. Fack och vänsterflygel är däremot mer positiva till det stimulanspaket på motsvarande 135 miljarder svenska kronor som skall gå till den stagnerade byggindustrin. Schröder poängterade sitt tal att nu måste alla vara beredda att bidra. Han nämnde att det kan komma att bli något slags avgiftssystem vid läkar- och tandläkarbesök som hittills har varit i princip gratis, men han angav ingen tidpunkt för detta. Besvikna arbetsgivare Från arbetsgivarhåll var man besviken över att det inte blev några skattelättnader för att få fart på den privata konsumtionen och från ett av de tongivande ekonomiska instituten DIW sade chefen Klaus Zimmermann att alla hade väntat sig ett blod, svett och tårar-tal, men det blev mest litet prat om vad som har gjorts och vad som kommer att göras. Från fackföreningsrörelsen var man starkt kritisk till att de enda som pekades ut som de som skall betala är de redan svagaste, de arbetslösa.
Gunnar Bolin, Berlin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".