Bush lovar blåsa liv i fredsprocess i Mellanöstern

I ett kort uttalande på fredagen sade Bush att han ska engagera sig i den plan för fredsprocessen som EU, Ryssland, FN och USA arbetat fram.
Bush sa att Israel måste sluta bygga bosättningar på ockuperad mark och Paelstinierna måste ge sin nye premiärmininster verklig makt. Många ser Bushs löfte som en del av diplomatin kring Irak-konflikten, eftersom USA länge har beskyllts för att blunda för Palestinakonflikten och lägga all energi på Irak De flesta araber och många européer menar att en lösning av Israel-Palestina är en förutsättning för att kunna ta itu med andra problem i området. Israel uttalade omgående sitt stöd för president Bushs utspel om Mellanöstern. Framför allt när det gäller kravet på att palestinierna ska tillsätta en premiärminister med verklig makt. Palestinierna däremot reagerade betydligt svalare. De insisterar på att det är Israel som måste ta initiativet till att få slut på våldsspiralen i Mellanöstern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".