Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade reaktioner på Schröders besparingar

I tyskland blev reaktionerna på förbundskansler Gerhard Schröders stora reformtal på fredagen varierande. Men marknaden välkomnade besparingarna.
Talet kallades Schröders viktigaste i karriären. Han är hårt trängd mellan den tyska hårdnypta fackföreningsrörelsen och en opposition som nu sitter på makten i förbundsrådet. Men dagens reformpalett blev ganska blek, även om det blir nedskärningar. De arbetslösa får nu bara full ersättning under det första året om de är under 55 år. Därefter tas de omhand av det sociala. Är de över 55 får de ersättning i 18 månader. Reformen har sin grund i den uppfattningen att det fortfarande är svårt för företag att hitta arbetstagare inom vissa branscher, även om 11.3 procent av befokningen arbetslös. Men facket och vänsterflygeln inom socialdemokratiska partiet är starkt kritiska till reformen och anser att orsakerna till arbetskraftbristen inte står att finna bland de arbetlösa. Däremot är fack och vänsterflygel mer positiva till de stimulanspaket på 135 miljarder svenska kronor som ska gå till den stagnerade byggindustrin. Schröder poängterade i sitt tal att alla nu måste vara beredda att bidra. Han nämnde att det kan komma att bli något slags avgiftssystem vid läkar- och tandläkarebesök, som fortfarande är i princip gratis i Tyskland. Men från arbetsgivarhåll var man besviken över att det inte blev några skattelättnader för att få fart på den privata konsumtionen. Och från ett av de tongivande ekonomiska instituten, DIW, sa chefen Klaus Zimmermann att alla hade väntat sig ett tal fullt av blod svett och tårar, men det blev mest prat om vad som har gjorts och vad som kommer att göras. Från fackföreningsrörelsen var man starkt kritisk till att de enda som pekades ut som de som skall betala är de redan svagaste, nämligen de arbetslösa. Marknaden reagerade positivit på Schröders tal, Frankfurtbörsen steg 2,1 procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".