”Skandias vd bör avgå”

Börsfall och dåliga investeringar har gjort livet surt för försäkringsbolaget Skandias kunder och aktieägare. Bara i fjol förlorade företaget uppemot 10 miljarder kronor och aktien har på tre år fallit med omkring 90 procent. Enligt ordföranden i Skandias aktieägarförening, advokat Per Löfqvist anser medlemmarna att Skandiachefen Lars-Erik Peterson bör avgå.
– Medlemmarna som läser i första hand tidningar och lyssnar på radio och ser på tv, är mycket upprörda. Det vore fel att påstås någonting annat, säger Per Löfqvist. Under andra halvan av 90-talet var Skandia en rejäl framgångshistoria, kunderna strömmade till i takt med börsuppgången och Skandiaaktien följde med upp till rejäla nivåer, ett tag kostade en Skandiaaktie över 200 kronor. Minskat intresse för fonder I dag är läget ett annat. När börsen faller minskar intresset för att spara i aktiefonder. Förlusten förra året hamnade på uppemot 10 miljarder kronor och aktien har backat med omkring 90 procent och är nu bara värd drygt 15 kronor. Den här utvecklingen har fått de 2 600 medlemmarna i Skandias Aktieägarförening att reagera. Föreningens ordförande Per Löfqvist medger att de som är irriterade vill att vd:n Lars-Erik Pettersson avgår. – Ja, på grund av de tidningsrubriker som skapas. Det är medias fel att det går dåligt för Skandia? – Nej, det är inte mediernas fel. Jag säger bara att hämtar man väldigt ensidigt sin information från i huvudsak en och samma källa blir bilden något skev. ”Vi har mer nyanserad inställning” Enligt ett nytt förslag ska flera av Skandias styrelseledamöter bytas ut, mediekoncernen Bonniers vd Bengt Braun är föreslagen som ny ordförande. Vd:n Lars-Erik Pettersson sitter ännu så länge kvar, och enligt Per Löfqvist är det inte självklart att även koncernchefen måste bytas ut. Den som vet mer än vad som rapporteras i medierna kommer inte till lika drastiska slutsatser som många av hans medlemmar gör, säger han. – Vi i styrelsen har väl, på grund av bättre insyn, en något mer nyanserad inställning till ledningen. Framförallt är vi medvetna om att den stora anledningen till den situation som Skandia befinner sig i är en allmän nedgång på börserna.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".