Ovanligt yttrandefrihetsmål i Finland

I Finland har de rättsvårdande myndigheterna fått ett ovanligt mål om yttrandefrihet att ta ställning till. Det hela började med uppgifter, som i somras fanns på internet, om de stora förlustbringande affärer som Telias finländska partner Sonera har ägnat sig åt.
Sonera förlorade omkring 40 miljarder kronor när företaget satsade stort på den tredje generationens mobilnät, i bland annat Tyskland. Och i den bok som somras publicerades på internet anklagas Soneras dåvarande vd, Kaj-Erik Relander, för allvarliga missgrepp och brott som ledde till förlusterna. Polisanmälde författaren Relander polisanmälde författaren. Men han var anonym så polisen kunde inte hitta honom. Men nu har den här internettexten om Soneras vådliga affärer också publicerats i bokform. Innehållet har visserligen tvättats något och de värsta anklagelserna har försvunnit. Måste berätta - men ändå inte På polisens begäran har en domstol i Helsingfors ändå ålagt bokens förläggare att avslöja vem författaren är. Men domstolen säger samtidigt att han inte behöver berätta för polisen förrän han har överklagat domen och en högre insats avgjort saken. Vill inte berätta För ett överklagande skulle ju vara ganska meningslöst om förläggaren redan hade talat om för polisen vem som hållit i pennan. Vilket han alltså inte tänker göra. Om han nu vet vem det är, inte ens det vill han berätta. Framträder i kvällspressen Samtidigt framträder den jagade författaren, fortfarande anonymt, i kvällspressen. Men det kan polisen inte göra nånting åt. Det är ingen idé att ens fråga vem han är för tidningarna kan alltid hänvisa till sin lagstadgade skyldighet att skydda dem som lämnar känsliga uppgifter till pressen. Detta källskydd gäller däremot inte bokförläggare. Ny lag om källskydd Men det ironiska i sammanhanget är att det finns en färdig lag som ger också finländska förläggare samma rätt som tidningarna att skydda sina källor. Men den lagen träder i kraft först senare i år. Och då är det för sent. Om inte domstolarna redan nu faller för förläggarens argumentet att också han enligt det europeiska människorättsavtalet bör ha samma rätt som tidningarna att skydda sina källor.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".